Tyhjällä vatsalla aamulenkki rasvanpolton kannalta ja rasvanpolttosyke?
Mitä, miksi, kenelle?
Unohda aamulenkit tyhjällä vatsalla ja rasvanpolttosyke!
Seuraavaksi kirjoitan miksi näin.
Ihmiskeho tarvitsee selvitäkseen energiaa.
Energia määritellään systeemin kyvyksi tehdä työtä. Työ taas tarkoittaa sitä, kun jokin voima liikuttaa kappaletta tietyn matkan. Mitä suuremmalla voimalla (F) ja mitä pitemmän matkan (s) liikumme, sitä suuremman työn (W) teemme, (W=F*s). Kun ihminen juoksee 10 kilometrin matkan verrattuna että hän kävelisi sen, juoksemisen työmäärä (W) on suurempi. Juokseminen vaatii keholta enemmän voimaa (F). Työmäärän (W) mittari on joule, joka voidaan muuttaa kaloreiksi tai kilokaloreiksi.
Siis kun puhumme kaloreista, puhumme tekemästämme työmäärästä. Suurin osa kuluttamastamme päivittäisestä energiamäärästä kuluu perusaineenvaihduntaan. Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan energiamäärää, joka tarvitaan peruselintoimintojen kuten hengityksen ja verenkierron ja lämmön ylläpitoon. Päivittäinen energiankulutus on siis perusaineenvaihdunta ja tehty työ päivän aikana. Mitä suurmepi työ sitä suurempi lisä energiankulutukseen.
Mistä saamme näitä kaloreita tai jouleja? Niitä samme ruuasta. Voimme eritellä ruuan kolmeksi energian läheteeksi, hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. (Varauksella myös alkoholi). Näistä keho valmistaa sisällään olevien ”tehtaiden” kautta tätä polttoainetta, ”energiaa”. Kun saamme enemmän energiaa kuin päivän aikana perusaineenvaihdunnalla ja tekemällämme työllä kulutamme, energia varastoituu sisällemme rasvakudokseksi.
Pääsemme tästä siihen, että mitä meidän täytyy tehdä vähentääkseen kehon energiavarastoja, rasvakudosta. Tyhjällä mahalla juoksemisen hyvyyden uskotaan johtuvan siitä, että aamulla kehon omat energiavarastot ovat ”tyhjinä” ja kun silloin teemme työtä, tämä energia tulee käyttöön rasvakudoksista.
Uskomus on väärä. Tai koko ajattelutapa on väärä. Se minkä hyödyn saat tyhjällä mahalla juostulla aamulenkillä verrattuna aamupalan jälkeen juostulla aamulenkillä, on pieni. Pikemminkin tästä aamulenkistä tyhjällä mahalla on vähemmän hyötyä, kun juoksulenkillä syödyn aterian jälkeen.
Mitä hyötyä ja mitä haittaa vertailun aiheesta on kirjoittanut kattavasti Lihastohtori Juha Hulmi. Lisättävää hänen kirjoitukseen minulla ei ole.
Mikäli sinulla on ylipainoa, se johtuu muista asioista kuin väärään/oikeaan aikaan tehdystä liikuntasuorituksesta. Pyramidin alin kerros tulee olla ensin kunnossa, ennenkuin sinun kannattaa miettiä rakennuspalikkaa pyramidin huipulle. Kun olet rakentanut kestävän ja tukevan pyramidin ylintä kerrosta lukuunottamatta, huipulla voit oikeasti vakavissaan kysyä, kannattaako minun juosta tyhjällä vatsalla aamulenkki vai ei. Kiinnitä huomio niihin asioihin, jotka oikeasti saavat painosi tippumaan, pyramidin alimpaan kerrokseen. Voin huoletta väittää, että se ei ole kunnossa, mikäli painoa on päässyt kertymään.
Mitä ovat ne asiat jotka saavat painosi tippumaan? Palataan takaisin fysiikan oppeihin. Kun nautimme vähemmän erengiaa mitä kulutamme, paino tippuu. Tämä on tärkein ja yksinkertaisin asia. Seuraavat tärkeimmät asekeleet ovat laadun, ateriakokojen ja rytmittämisen opetteleminen. Tästä sitten haarautuukin monia eri teitä. Mitä on laadukas ruoka ja minkä verran proteiineja, rasvaa ja hiilihydraateja tulee nauttia? Mikä on oikein ateriarytmitys?
Steffi varmasti paneutuu tähän blogissaan tarkemmin, tämä on sen verran suuri aihe.
Rasvanpolttosyke?
Mikä saa sykkeen nousemaan? Se, kun teemme työtä lihaksilla. Mitä suurempi työ, sitä enemmän syke nousee. Juokset 10 kilometriä alhaisella ”rasvanpolttosykkeellä” verrattuna 10 km kovalla sykkeellä, kumman työmäärä on suurempi? Tietenkin kovalla sykkeellä tehty juoksu. Korkea syke = teet työtä suuremmalla voimalla. Työmääräähän mitattiin kaloreilla. Eli kovemmalla sykkeellä tehty 10km juoksu kuluttaa enemmän kaloreita. Ja kun haluat pudottaa painoa, haluat kuluttaa enemmän kaloreita, kun mitä syöt?
Miksi siis juoksisit matalla sykkeellä? Juokse kovaa, kulutat enemmän kaloreita ja kuntosi kohenee moninkertaisesti. Kovalla sykkeellä juokseminen on inhottavaa. Se tuntuu pahalta. Mutta jos haluat tuloksia, et voi vain istua sohvalla ja syödä karkkia, koska se on mukavaa.
Liikunnan teho eli intensiteetti on laaja aihe, johon en tässä kirjoituksessa sen enempää paneudu. Intensiteetti eli teho (P) määritellään, mahdollisimman suuri työmäärä (W) tehtynä mahdollisimman lyhyessä ajassa (t). P=W/t. Mikäli tahdot liikunnasta tehokasta = tuloksia nopeasti, paneudu Crossfit harjoitteluun. Crossfit harjoittelun yksi idea on korkealla intensiteetillä tehtävät harjoitukset.
- Antti Manninen