Kysymyksiä tuli paljon, kiva ja kiitos niistä! Tehdään niin, että jaetaan kysymykset ja vastaukset osiin, niin jaksatte lukea :) Vastauksia tulee joka päivä, kunnes kaikki ollaan käyty läpi! Liinan vastaukset ovat
punaisella merkityt, minun ovat
lihavalla tekstillä. Kaikki kuvat tässä postauksessa ovat lainattuja.
1. Anonyymi 20. huhtikuuta 2013 8.05
Haluaisin oikein jotain tehotreenivinkkejä rasvan polttoon! Lihasta oon koittanut kerätä tässä viimeiset 3,5kk ja haluaisin nyt lihaksen päältä turhat rasvat pois ja tietenki samalla vielä vähän lisää lihasta.
Steffi: Rasva lähtee, kun syöt vähemmän, kuin kulutat. Kovaintensiteettinen harjoittelu polttaa rasvaa ja sopiva sekoitus lihaskuntoa sekä aerobista toimii. Nykyään kehun Crossfittiä ja kiertoharjoittelua koska minulta löytyy henkilökohtaista kokemusta niiden tehosta.
2. Sara 20.huhtikuuta 2013 8.20
Molemmille: Mikä tässä urakassa/projektissa/kuntoremontissaon ollut vaikeinta ja haastavinta? Entä mikä helpointa? :)
Ps.Tsemppiä kuntoremontin jatkoon! Näitä Liinan "päiväkirjoja" on ollut kiva ja mielenkiintoista lukea!
Liina: Kiitti paljon Sara! Kiva kuulla, jos kirjoituksistani on löytynyt jotakin mielenkiintoista myös sulle. Tämä projekti on ollut itse asiassa todella mukava ja motivoiva, ja mennyt aika helposti omalla painollaan eteenpäin kohti tavoitteita. Ruokailun suhteen ei joutunut juurikaan tekemään suuria muutoksia itse sisällön suhteen, mikä monelle on varmaankin se suurin haaste. Muutokset tehtiin lähinnä ruoka-aikoihin. Haasteellisinta on varmaankin kiireisen työni vuoksi ollut löytää aikaa treenaamiselle neljästä kuuteen kertaan viikossa. Helpointa on ollut opetella uudet ruokailurytmit sekä saada itsensä salille. Steffin kanssa treenaaminen onitse asiassa tosi hauskaa, vaikkakin todella rankkaa.
Steffi: Kiitos. Vaikeinta ei ole ollut mielestäni oikein mikään. Minulla on ollut tarkka suunnitelma alusta asti. Liinan päättäväisyys, pitkäjänteisyys ja omistautuneisuus on kolme asiaa, joita olen vierestä ihaillut ja en tarvinut tehdä muuta, kuin nauttia työstäni. Olen niin ylpeä Liinasta. Minun työtäni on helpottanut se, että Liinan tieto ruokailusta on ollut melko hyvässä kunnossa alusta asti. Kuten Liina sanoi, teimme vain pieniä muutoksia, joilla kuitenkin on ollut valtava vaikutus koko projektiin.
3. H 20.huhtikuuta 2013 10.10
Mainitsit joskus kärsiväsi satunnaisesti penikkataudista. Olisiko antaa mitään vinkkejä sen hoitoon?
Steffi: Hieronta ja muu kehonhuolto on auttanut. En lenkkeile enään päivittäin, se oli ehkä hieman liikaa penikoilleni (tai vaatii ainakin paljon työtä penikoiden huoltoon).
4. -N20. huhtikuuta 2013 10.17
Teen vuorotyötä ja ajoittain terveellinen syöminen on hankalaa. Minkälaiset eväät sinun mielestäsi kantavat terveellisesti päivän läpi, varsinkin kun kyseessä on fyysisesti raskasta hoitotyötä. Erityisesti yövuorojen syöminen tuottaa ongelmia.
Siispä kysynkin mitä sisällyttäisin terveellisiin eväisiin töihin?
Steffi: Pystyn hieman samaistumaan tähän, tein yötöitä myös aikasemmin. Muistan, että en ollut niin motivoitunut tuomaan omia välipaloja töihin. Eli ymmärrän, että tämä vaatii suunnitelua! Suosittelisin samanlaisia välipaloja sinulle, kuin mitä suosittelisin kenelle vain: Hedelmät, pähkinät, rahkat, raejuustot, smoothiet, ruisleipä kinkulla, juustolla ja kasviksilla. Toivottavasti noista on apua!
5. Jankku 20.huhtikuuta 2013 11.13
Steffi ; olen 13-vuotias, 158cm piktä japainan 53,5kg, olenko normaalipainoinen, vai vähän yli?
Steffi: Olet normaalipainoinen ja kasvava nuori. Syö terveellistä kotiruokaa ja ota koulun ilmaisista jumppatunneista kaikki irti! :)
6. Anonyymi 20. huhtikuuta 2013 15.43
Paljon Liina saa syödä päivässä? Onko herkkupäiviä monta viikossa? Millainen ruokavalio sulla on?
Liina: Ohessa linkit kahteen aiempaan blogikirjoitukseeni, jossa käsittelen nimenomaan ruokailuun ja ruokaan liityviä asioita. Lue tämä ja tämä postaus.
Tärkein muutos on ollut ruokailujen rytmittäminen. Nykyisin päivääni kuuluu kunnon aamiainen, riittävä lounas, välipala, illallinen ja tarvittaessa iltapala. Syön siis muutaman tunnin välein. Herkkupäiviä on viikossa yksi, jolloin saan syödä vaikka suklaata jos huvittaa.
Lähtökohtaisesti minulta ei ole kielletty mitään, mutta se johtuu siitä, ettei normaaliin ruokavaliooni ole koskaan kuulunut limut, sipsit, pikaruoka tai muu epäterveellinen. Laitan ruokani itse ja pidän huolen siitä, että saan riittävästi proteiinia, vitamiineja ja kuituja. Hiilareitakin syön kohtuudella, mutta vältän huonoja hiilareita kuten valkoisia jauhoja. Yleensä lihan tai kalan kanssa valmistan runsaan salaatin.
7. Ansu 20.huhtikuuta 2013 17.21
Yks kysymys olis, mitä syötte, jos haluattekorvata karkeilla/suklaalla? :)
Liina: Pidän kotona aina erilaisia hedelmiä. Ne toimivat hyvin ainakin minulle makeanhimon sammuttajana. Olen myös huomannut, että sokerihammas on totuttu tapa. Eli jos on esim. koukussa suklaaseen ja sitä tekee joka kauppareissulta mieli napata mukaan, kannattaa yrittää pyristellä edes viikon ilman palaakaan. Pian huomaa, ettei sitä enää juurikaan ajattele. Se saattaa olla haasteellista, mutta kokeilesilti. Myös se, että vilkaisee patukan kalorimäärät, saa minut jättämään sen hyllyyn. Yksi terveellisempi vaihtoehto on laittaa blenderiin banaani, avocado ja kaakaojauhetta, siis sitä aitoa tummaa, ja sekoittaa ne keskenään. Maistuu suklaalle, muttei sisällä niin paljoa kaloreita. Mutta kuten totesin, mitä enemmän makeaa saa, sitä enemmän sitä myös aivot pyytää.
Steffi: Komppaan Liinaa! Samantyyppiset herkut minullakin. On hyvä kysyä itseltään, että onko oikeasti nälkä vai tekeekö vain mieli makeaa. Jos on oikeasti nälkä, kannattaa syödä kunnon ruokaa. Minullekin toimii hedelmät ja tuleehan sitä herkuteltuakin jos oikeasti tekee mieli herkkuja!
![]() |
Minun (Steffin) herkkuvälipala voisi ainakin todellakin näyttää tältä! Suklaan olisi hyvä olla tummaa. |
x Steffi ja Liina